2014. okt 20.

Étbevonó és csokoládé. De mi a különbség?

írta: FogyasztóTájékoztató
Étbevonó és csokoládé. De mi a különbség?

chocolate-weight-blog480.jpg_480x324

Legtöbben szerintem már gondolkoztunk azon, hogy vajon mi a különbség a csokoládé és az étbevonó között, azonban valahogy erre nem is olyan egyszerű válaszolni. Én most mégis arra vállalkozom, hogy megkeresem a különbségeket és az azonosságokat, ezáltal kicsit beletekintünk a csokoládé gyártásába és alapanyagaiba.

Csokoládé összetevői:

A csokoládé kakaó-szárazanyag tartalmára törvény vonatkozik, miszerint a kakaónak és a kakaóvajnak a termék minimum 35%-át kell kitennie. Emellett tartalmaz cukrot, tejet, vagy tejport, illetve egyéb ízesítőket tartalmaz. Például egy tejcsokoládé általában 14% tejport, 25% kakaóport és 10% kakaóvajat tartalmaz. Az étcsokoládék 60-65% kakaót és 5-6% kakaóvajat tartalmaznak. A jó minőségű keserű csokoládék általában 85-90% kakaót tartalmaznak, cukrot és kakaóvajat pedig szinte alig.

 

Bevonómassza, vagy bevonó:

A bevonómassza azért nem kaphatja a csokoládé nevet, mert kakaótartalma a csokoládénál előírt alatt van. Általában 15-20% kakaót tartalmaz. A másik eltérés, hogy a drága kakaóvaj helyett valamilyen más növényi zsiradékot használnak, mint a pálmazsír, vagy a kókuszzsír. Természetesen jelentősebb több cukrot is tartalmaznak, ami által még egészségtelenebbek is a csokoládénál.

 

Amiben a fent említett dolgok megnyilvánulnak, azt még egyszerűbb felírni. Gondoljunk csak arra, hogy megveszünk egy bevonómasszából készült csokoládé mikulást. Amikor beleharapunk, akkor valahogy más, mint a csokoládé. Először is, jóval édesebb és a benne lévő rossz minőségű zsírok és cukrok miatt kristályos szerkezete van, ami szintén nagyon érződik és valljuk be, ez elég ünneprontó tud lenni.

Ami miatt viszont ezeket vesszük gyakrabban, az az áruk. Míg egy 75 grammos bevonómassza mikulás 85 Ft-ba kerül átlagban, addig egy ugyanekkora tejcsokoládé mikulás akár 200-210 Ft körül is mozoghat.

Emellett érdemes figyelni rá, hogy a bevonók rengeteg mesterséges anyagot tartalmaznak, mint az emulgeáló szerek, az állományjavítók, illetve a zsírok keménységét szolgáló anyagok.

 

Érdemes tehát mérlegelni, hogy inkább veszünk egy olcsóbb mikulást, ami silányabb minőségű, vagy veszünk egy drágábbat, ami kárpótolja az árát.

Szólj hozzá

egyéb tej csokoládé édesség kakaó 2014 cukor élelmiszer kalória tejtermék bevonó kakaóvaj bevonómassza fogyasztovedelmi