2014. okt 19.

Kifogásolható élelmiszer. Mi a teendő?

írta: FogyasztóTájékoztató
Kifogásolható élelmiszer. Mi a teendő?

Celular_006.jpg_640x480

Sajnos sok esetben fordul elő, hogy a boltok polcain található élelmiszerek és termékek minősége, de van, hogy mennyisége is kifogásolható. Előfordult már olyan, hogy romlott hús, vagy nem megfelelő higiéniai körülmények között készült élelmiszer került a boltok polcaira.

Már volt példa rá, hogy a húson feltüntetett szavatossági idő ugyan megfelelő volt, de a csomagoláson belül lévő hús barna és erős szagú volt, ami már első benyomásra sem tűnt frissnek. Ugyanerre a halaknál és hidegvérűeknél még jobban kell figyelni, hiszen ezek egyrészt sokkal hamarabb romlanak, mivel magas szabad víztartalmuk van, másrészt a szállítási- és tárolási körülmények sem mindig megfelelőek.

Mindig figyelni kell, hogy a mélyhűtött hús a boltban és otthon is -18 és -20 °C közötti hőmérsékleten legyen, illetve a felengedését se végezzük szobahőmérsékleten, sem a mikróban, mivel olyan hőmérsékleten és körülmények mellett többek között kedvezünk a micrococcusoknak, az E.coli csíráknak, illetve a kellemetlen tünetekkel járó szalmonellának is. A hús felengedését tehát úgy végezzük, hogy a mélyhűtőből tegyük át előző nap a hűtőbe, amelynek a hőmérséklete 0-5 °C közötti. Másnapra szépen fel fog engedni. Ezek után törekedjünk a mielőbbi felhasználásra!

Hasonló a helyzet a tejtermékeknél is. Egy kilyukadt tejes doboz már potenciális veszélyt jelent a baktériumok és vírusok számára, amelyek a tejet megsavanyítják, megpenészesítik. Mindig figyeljünk, ha friss, nyers tejet vásárolunk, semmiképp ne fogyasszuk hőkezelés nélkül. A baktériumok számára a 10 és 63 °C közötti hőmérséklet a legjobb, ebben szaporodásuk jelentősen felgyorsul. Ezért a tejet mindig minimum 75 °C-ra fel kell melegíteni, mivel itt elpusztul a hányást/hasmenést okozó baktériumok nagy része, de a legjobb, ha a tejet hagyjuk, hogy felforrjon, akkor a kockázat jelentősen csökken.

 

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gyümölcsöket és zöldségeket is, mivel felületükön tökéletesen megél a szalmonella, a tuberculosis, a hepatitis és egyéb veszélyes vírusok/baktériumok. 

Bár a boltok és üzemek nagy része mindent megtesz a megfelelő higiéniai állapot fenntartásáért, azért előfordulhatnak olyan esetek, amikor sajnos nem megfelelő minőségű élelmiszert kapunk. Ezekben az esetekben a többi fogyasztó védelmében értesíteni kell valamelyik lenti szervet, hogy a rossz élelmiszert eltávolítsák a polcokról!

Fordulhatnak:

nébih - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - 06-1-336-9000 | nebih.gov.hu | ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu

NFH - Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - www.nfh.hu

vagy a körzeti/területi szakhatósághoz, kamarához.

 

Lehet finomat és jót készíteni, de legyen az első az élelmiszer biztonság, még otthon is! 

Szólj hozzá

teszt biztonság gyümölcs vírus hús zöldség nemzeti baktérium hatóság romlott salmonella élelmiszer hepatitis szalmonella tejtermék micrococcus nébih E.coli fogyasztovedelmi