Kifogásolható élelmiszer. Mi a teendő?
Sajnos sok esetben fordul elő, hogy a boltok polcain található élelmiszerek és termékek minősége, de van, hogy mennyisége is kifogásolható. Előfordult már olyan, hogy romlott hús, vagy nem megfelelő higiéniai körülmények között készült élelmiszer került a boltok polcaira.
Már volt példa rá, hogy a húson feltüntetett szavatossági idő ugyan megfelelő volt, de a csomagoláson belül lévő hús barna és erős szagú volt, ami már első benyomásra sem tűnt frissnek. Ugyanerre a halaknál és hidegvérűeknél még jobban kell figyelni, hiszen ezek egyrészt sokkal hamarabb romlanak, mivel magas szabad víztartalmuk van, másrészt a szállítási- és tárolási körülmények sem mindig megfelelőek.
Mindig figyelni kell, hogy a mélyhűtött hús a boltban és otthon is -18 és -20 °C közötti hőmérsékleten legyen, illetve a felengedését se végezzük szobahőmérsékleten, sem a mikróban, mivel olyan hőmérsékleten és körülmények mellett többek között kedvezünk a micrococcusoknak, az E.coli csíráknak, illetve a kellemetlen tünetekkel járó szalmonellának is. A hús felengedését tehát úgy végezzük, hogy a mélyhűtőből tegyük át előző nap a hűtőbe, amelynek a hőmérséklete 0-5 °C közötti. Másnapra szépen fel fog engedni. Ezek után törekedjünk a mielőbbi felhasználásra!
Hasonló a helyzet a tejtermékeknél is. Egy kilyukadt tejes doboz már potenciális veszélyt jelent a baktériumok és vírusok számára, amelyek a tejet megsavanyítják, megpenészesítik. Mindig figyeljünk, ha friss, nyers tejet vásárolunk, semmiképp ne fogyasszuk hőkezelés nélkül. A baktériumok számára a 10 és 63 °C közötti hőmérséklet a legjobb, ebben szaporodásuk jelentősen felgyorsul. Ezért a tejet mindig minimum 75 °C-ra fel kell melegíteni, mivel itt elpusztul a hányást/hasmenést okozó baktériumok nagy része, de a legjobb, ha a tejet hagyjuk, hogy felforrjon, akkor a kockázat jelentősen csökken.
Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gyümölcsöket és zöldségeket is, mivel felületükön tökéletesen megél a szalmonella, a tuberculosis, a hepatitis és egyéb veszélyes vírusok/baktériumok.
Bár a boltok és üzemek nagy része mindent megtesz a megfelelő higiéniai állapot fenntartásáért, azért előfordulhatnak olyan esetek, amikor sajnos nem megfelelő minőségű élelmiszert kapunk. Ezekben az esetekben a többi fogyasztó védelmében értesíteni kell valamelyik lenti szervet, hogy a rossz élelmiszert eltávolítsák a polcokról!
Fordulhatnak:
nébih - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - 06-1-336-9000 | nebih.gov.hu | ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu
NFH - Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - www.nfh.hu
vagy a körzeti/területi szakhatósághoz, kamarához.
Lehet finomat és jót készíteni, de legyen az első az élelmiszer biztonság, még otthon is!