2014. okt 20.

Kávéhamisítás - fontos odafigyelni!

írta: FogyasztóTájékoztató
Kávéhamisítás - fontos odafigyelni!

gia-ca-phe-ngay-31-7-2014.jpg_630x354

A kávé a világpiac és kereskedelem egyik legfontosabb eleme. Az árát nagyban befolyásolják a kőolajárak, illetve a pénz romlása is. Az idei termés minősége és főleg mennyisége némileg kurtább, mint az előző éveké. Ez egyfajta rozsdásodás, amely a kávén látszódik és a kávészemeket le kell selejtezni.

Ám a gyártók természetesen nem törődnek bele, hogy kevés a kávé, amiért meg kellene emelni az árakat, ezért kipótolják egyéb anyagokkal. Lássuk, mik ezek és milyen veszélyt jelenthetnek.

1. Közönséges föld, vagy növényi törmelékek

A kávéba pörkölés előtt kevernek bele a földeken lévő fadarabokat és földet, majd ezt követően darálják a kávét. Illatán, színén és ízén se vehető észre különösebben. Ám ez ha belegondolunk, elég veszélyes, mivel a földben lévő esetleges műtrágyák, vagy mérgező anyagok a kávéporba kerülve potenciális mérgezésveszélyt jelentenek. Ugyanígy egy mérgező növénydarab pörkölés után még mérgezőbbé válhat, amely nagy kockázatokat rejt magában.

2. Cukorszén

A gyártók ezt a technikát azért alkalmazzák előszeretettel, mivel egyáltalán nem szűri ki az emberi szem, orr és még a nyelv sem. A cukorszén már nem édes a cukorhoz hasonlóan. A cukrot egy nagy edényben szenesre pirítják, majd ezt a szenet darálják bele a kávéőrleménybe. Rendkívül rákkeltő anyag a cukorszén, így ez főleg az idősebb korosztály számára nagy veszélyt jelenthet.

3. Kukorica

A cukorhoz hasonlóan ez sem túlzottan észrevehető, bár csekély édes ízt ad a kávénak. A kávébabbak együtt pörkölik a kukoricát, majd ezt ledarálják és még a jó szem se veszi észre a különbséget. Ez főleg azok számára veszélyes, akik esetlegesen érzékenyek, vagy allergiásak a kukoricára.

4. Földimogyoró

Ugyan ez sem túl olcsó, viszont a kávénál olcsóbb és csak laboratóriumban szűrheti ki. A mogyorót feketére pirítják, amit ha egészben megkóstolunk, akkor is kísértetiesen hasonlít a kávébab ízére. Ezt együtt őrölve egy tökéletes hamisítvány jön létre, ami még a kávéhoz értőket is megzavarhatja. Ez is főleg az allergiásokkal szemben probléma, hiszen akár halálhoz is vezethet, ha egy mogyoróallergiás mogyorót vesz be.

A kávégyártók most törekszenek a hamisításra, amelyeket voltaképpen egy módon lehet kiszűrni, ha babkávét veszünk, amit magunk őrlünk meg otthon. Abban majdnem biztos, hogy nem találunk idegen anyagot. Laboratóriumban vizsgálható ki hosszú idő alatt, hogy pontosan mivel dúsították a tiszta kávét.

Másik, amivel megelőzhető a baj, ha esetleg a márkásabb őrölt kávék között válogatunk.

Szólj hozzá

biztonság kávé egyéb föld egészség növény hatóság mogyoró hamisítás cukor szén kukorica élelmiszer hamisítvány égetett őrölt kávébab fogyasztovedelmi őrölt kávé őrlemény